10.27.2021

Засіб створення інтерактивного навчального контенту - H5P

 Засіб створення інтерактивного навчального контенту - H5P. Інтерактивна презентація уроку.

Ймовірно, найпопулярнішою метою використання інтерактивного контенту є освітня мета. Вчителі можуть створювати різні завдання, а також перевіряти, як вони виконуються учнями. 

H5P - це плагін для сайтів на базі Joomla, Drupal, Moodle, що дозволяє створювати інтерактивні презентації, відео ролики, інтерактивні книги, тести, ігри, вікторини та впроваджувати їх на сторінки сайту. Це відкритий проект і є безкоштовним для використання, побудований на базі HTML5.

Н5Р – це новий безкоштовний засіб створення, обміну й повторного використання інтерактивного мультимедійного навчального контенту в форматі HTML5 для всіх типів пристроїв: комп'ютерів, планшетів смартфонів.

H5P дозволяє легко та швидко створювати багатий інтерактивний контент на веб-сторінках. Створення і редагування контенту відбувається безпосередньо в браузері, що полегшує роботу користувачеві. Ви можете створювати інтерактивний контент, додаючи плагін H5P на свій сайт WordPress , Moodle або Drupal , або інтегрувати його через LTI з Canvas , Brightspace , Blackboard та багатьма іншими VLE, які підтримують інтеграцію LTI.

Редактор Н5Р є дуже простим у використанні, що робить доступним створення багатого інтерактивного контенту навіть для користувачів з початковим рівнем знайомства з комп'ютером.

Перед тим, як використовувати даний ресурс, потрібно зареєструватись. 

Інструкція щодо реєстрації в сервісі H5P .

Розглянемо коротко основні типи контенту Н5Р, які можна створювати за допомогою цього засобу. Обравши тип контенту Презентація курсу  ( я її називаю інтерактивна презентація), можна створити послідовність слайдів, на яких можна розміщувати текст і графіку, посилання, засоби навігації по слайдах, різні мультимедійні ресурси та інтерактивні елементи у вигляді тестових питань різних типів, тощо.

Інтерактивні елементи наступному малюнку створені за допомогою контенту типу Image Hotspot (Зображення гарячих точок). З ціллю пояснення призначення кнопок для вставлення контенту на слайд презентації використала інтерактивні елементи у вигляді тексту. Крім нього можна використовувати також відео або графіку.

Н5Р пропонує багато типів контенту, що є електронним варіантом специфічних засобів навчання. Наприклад, для вивчення іноземної мови використовувати діалог- чи флеш-карточки, з двох сторін якої розміщені слова написані різними мовами. Студент дає відповідь і, перевернувши карточку кліком мишки, перевіряє її правильність. Є Hotspots зображення, які учень має розшукати на рисунку тощо. Також серед типів контенту є готові ігри навчального призначення, є засоби інтеграції в Н5Р Facebook і Twiter, є можливість вбудувати в Н5Р сервіс appear.in для проведення відеоконференцій і т.п.


Зразки інтерактивних презентацій, створених засобами 
Н5Р.

Інформатика, 7 клас. 

Тема: Поштові служби Інтернету.Поняття електронної пошти. Створення електронної скриньки.

Інформатика, 7 клас. 

Тема: Поняття електронної таблиці.Табличні процесори, їх призначення.Середовище табличного процесора. Об'єкти електронних таблиць.

H5P дозволяє створювати новий контент для будь-кого предмету та має зручний інтерфейс для подальшого виводу та інтеграції.  Велика кількість видів створюваного контенту дозволяє повністю розкрити тематику курсу та оцінити засвоєні знання студента. Презентації Н5Р можуть легко вбудовуватися на багатьох ресурсах.

  Зразок інтерактивного відео, взятого з сайту https://h5p.org/.

Таким чином Н5Р є новим засобом створення навчального контенту з багатьма можливостями для вивчення навчального матеріалу та оцінювання знань студентів. При цьому він лише починає набувати популярності, бібліотека типів його контенту постійно поповнюється новими елементами, досить видовищними, ефективними і в той же час доступними вчителю, який не має спеціальної підготовки у галузі інформаційних технологій.
Детальніше познайомитися з можливостями Н5Р та можна на його офіційному сайті https://h5p.org/, де крім засобів розробки інтерактивного контенту розміщена також документація та форуми підтримки міжнародної спільноти користувачів Н5Р.

Використані джерела
1. H5P. Create, share and reuse interactive HTML5 content in your browser. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://h5p.org/

Немає коментарів:

Дописати коментар